Σε συνέχιση του οδηγού για developers σχετικά με το πως μπορεί να πετύχει ένα app, έρχεται το σημείο που πρέπει να ορίσουμε μια τιμή για την εφαρμογή μας. Οπότε εδώ, θα χωρίσουμε της κατηγορίες τιμολόγησης και θα δούμε κατά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή τιμής για την επιτυχία ή την αποτυχία ενός app.
Οι κατηγορίες που χωρίζονται τα app είναι τέσσερις και έχουν να κάνουν σχετικά με το κέρδος ανά χρήση, και τον αριθμό των downloads.
Hit apps
Hit θεωρούνται τα οικονομικά apps που συνήθως τιμολογούνται στα 99 σεντς. Σκοπός είναι να σκαρφαλώσουν γρήγορα στις λίστες με τα κορυφαία, ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα downloads και να γίνουν δημοφιλή.
Για να αποφέρουν σημαντικά κέρδη απαιτούνται δεκάδες ή και εκατοντάδες downloads, κάτι που επιτυγχάνεται συνήθως με πολυδάπανο marketing για την πρώτη περίοδο κυρίως.
Premium apps
Premium είναι οι εφαρμογές που κοστίζουν ακριβά (οι τιμές τους μπορεί και να ξεπερνούν τα $100-$200), απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό και λιγοστά downloads αρκούν για να είναι κερδοφόρα.
Αυτές τις εφαρμογές συνήθως οι χρήστες τις βρίσκουν από μόνοι τους, ύστερα από καλή έρευνα, και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά, αν καλύπτει τις ανάγκες τους. Τέτοια app σπανίως διαφημίζονται, αλλά όταν το κάνουν στοχεύουν πολύ συγκεκριμένα και με PPC (πληρωμή ανά κλικ) μοντέλα.
Premium Hit apps
Μια πιο σπάνια κατηγορία είναι τα apps που συνδυάζουν τις από πάνω δύο κατηγορίες. Δηλαδή έχουν σχετικά υψηλά κέρδη ανά χρήστη αλλά παράλληλα καταφέρνουν και πολλά downloads.
Εφαρμογές αυτού του είδους είναι κυρίως funded startups ή μεγάλων εταιρειών του κλάδου, που καλύπτουν βασικές ελλείψεις συσκευών. Όπως για παράδειγμα κάποια εφαρμογή GPS, επεξεργασίας αρχείων κτλ..
Failed apps
Η τελευταία κατηγορία η και η πιο πολυπληθής, καθώς, όπως είχαμε πει, οι περισσότερες εφαρμογές αποτυγχάνουν.
Εδώ ανήκουν λοιπόν αυτά τα apps των λίγων σεντς ή δολαρίων, που όμως δεν καταφέρνουν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο σε πωλήσεις με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμα.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για εφαρμογές των $0.99 που έκαναν εκατομμυριούχους, και μπορεί να ενθουσιάζουν πολλούς, όμως η ωμή πραγματικότητα συνήθως περιορίζεται σε λίγα hits από φίλους και μερικούς ακόμα που βρήκαν το app τυχαία και τους άρεσε η ιδέα.
Ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα τιμολόγησης app είναι το Freemium. Δηλαδή, η δωρεάν διάθεση της εφαρμογής ώστε να επιτευχθούν τα περισσότερα δυνατά downloads – και το ευκολότερο πλασάρισμα στις λίστες κατάταξης -, και από κει και πέρα, η χρέωση του χρήστη είτε για την παροχή επιπλέον δυνατοτήτων, είτε για το ξεκλείδωμα χαρακτηριστικών, είτε για την εξασφάλιση επιπλέον χρόνου ή επιπέδων, είτε ακόμα ακόμα και για την αγορά εικονικών χρημάτων ή αντικειμένων.
Το Freemium μοντέλο θεωρείται πιο “δίκαιο”, τις περισσότερες φορές, από τους χρήστες, αφού ήδη γνωρίζουν τι αγοράζουν, αλλά παράλληλα, και πιο επικερδές από την μεριά των developers, καθώς είναι οι χρήστες είναι περισσότερο πιθανόν να διαθέσουν χρήματα για ένα app ή παιχνίδι που ήδη χρησιμοποιούν.
You might also like
More from Νέα
50GB Δωρεάν στο Cloud
Το box αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες cloud, αφού έχει διαθέσιμο app σχεδόν για κάθε πλατφόρμα που κυκλοφορεί. Με το …
Hackathon για εφαρμογές Windows στις 9 Νοεμβρίου, στην Αθήνα
Είσαι developer και θέλεις να φτιάξεις το επόμενό σου app για το Windows Store; Τότε μην κανονίσεις τίποτα από τις 9 …
Το Google Play γιορτάζει 25 δισεκατομμύρια downloads.
Το marketplace της Google ξεπέρασε τα 25 δισεκατομμύρια downloads και δεν χάνει την ευκαιρία να το γιορτάσει. Για 5 ημέρες θα μπορείς …
Το μερίδιο της αγοράς στα smartphones.
Με το λανσάρισμα του iPhone5 και λίγο πριν κυκλοφορήσουν τα πρώτα WindowsPhone 8 στην αγορά, φαίνεται πως η μάχη για το μερίδιο …